U Krušiku sklapaju "bumbar"

Bez autora
Mar 09 2011

Uz specijalnu minobacačku municiju i raketni program glavni izvozni adut Holding korporacije "Krušik", iz Valjeva, biće transfer tehnologije i inženjerski poslovi. Ove godine planiraju poslovanje vredno oko 3,8 milijardi dinara i izvoz oko 33,8 miliona dolara. Rukovodstvo "Krušika" očekuje i veću pomoć u pozicioniranju preduzeća u okviru Odbrambene industrije Srbije, što podrazumeva i dobijanje sredstava kroz kredite sa subvencionisanim kamatama. Planiraju i znatno više poslova za Ministarstvo odbrane, koji sada iznose 20 odsto. U toku je osvajanje proizvodnje raketnog programa. Najznačajniji je protivoklopni sistem "bumbar", odnosno njegova serijska proizvodnja, koja bi mogla da počne za oko dve godine. U toku je modernizacija minobacačkog programa. U pitanju su nove mine svih kalibara i vrsta, sa produženim dometom.

U Krušiku sklapaju "bumbar"Uz specijalnu minobacačku municiju i raketni program glavni izvozni adut Holding korporacije "Krušik", iz Valjeva, biće transfer tehnologije i inženjerski poslovi.

Ove godine planiraju poslovanje vredno oko 3,8 milijardi dinara i izvoz oko 33,8 miliona dolara.

Rukovodstvo "Krušika" očekuje i veću pomoć u pozicioniranju preduzeća u okviru Odbrambene industrije Srbije, što podrazumeva i dobijanje sredstava kroz kredite sa subvencionisanim kamatama. Planiraju i znatno više poslova za Ministarstvo odbrane, koji sada iznose 20 odsto.

U toku je osvajanje proizvodnje raketnog programa. Najznačajniji je protivoklopni sistem "bumbar", odnosno njegova serijska proizvodnja, koja bi mogla da počne za oko dve godine. U toku je modernizacija minobacačkog programa. U pitanju su nove mine svih kalibara i vrsta, sa produženim dometom.

- Finansijski rezultati su pozitivni, iako su zbog ekonomske krize i nelikvidnosti uslovi poslovanja i ove godine nepovoljni - kaže Jovan Davidović, generalni direktor "Krušika".

- Uspeli smo ipak da ostvarimo poslovnu dobit. Firma je osvojila priznanja za kvalitet i uspešan rad. Zajedničkim ulaganjem sa preduzećem "Jugoimport SDPR" realizovan je strateški projekat tehnologije osnivanjem "Kovačkog centra".

Ove godine "Krušik" planira izvoz u Irak, Avganistan, Egipat, Bangladeš, Filipine, Singapur, Tajland...

Izvoz u više država, prošle godine, vredan oko 26,7 miliona dolara, premašio je 87 odsto proizvodnje "Krušika". Izvoz bi bio veći za čak šest miliona dolara, da su na vreme bile obezbeđene izvozne i transportne dozvole.

- Problem je predstavljala nabavka materijala iz uvoza, zbog čega je dolazilo do čestih promena u organizaciji rada, povećanja troškova i kašnjenja ugovornih obaveza - kaže Davidović.

- Ovogodišnji planovi u velikoj meri zavise od privrednih i društvenih kretanja u državi od koje "Krušik" očekuje podršku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik